Ruta 4 Dies Trans Garrotxa

Hem estat força temps preparant la Ruta Btt 4 Dies Trans Garrotxa, per tal d’aconseguir una proposta de 4 dies que fos “factible” i, alhora, variada i. finalment, ja l’hem enllestit.

Es tracta d’una ruta de nivell fàcil, amb etapes de 50 km i un desnivell acumulat de 1.000 a 1.500 metres per etapa. En realitat, una prolongació de la ruta 3 Dies Trans Garrotxa Curta en la que s’hi afegeix una nova etapa per la Garrotxa més desconeguda.

Al final, ha quedat una proposta de 191 km i 5.194 metres de desnivell acumulat. Una proposta molt atractiva, amb etapes molt ben definides i ben diferents.

La ruta comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia (inclòs en el preu) a Santa Pau.

 

Dia 1 Ruta 4 Dies Trans Garrotxa

44 Km. 1.227 m. Desnivell Acumulat Positiu.

El recorregut comença fàcil i relativament turístic, amb alguns trams de senders entre alzinars.

Des de Santa Pau s’inicia la ruta rodant al costat de mitja dotzena de volcans. De fet la majoria de les pedres i roques que veurem són d’origen volcànic.

Però després del Volcà de Pujalós tot canvia; aviat s’arriba al punt més alt del dia (després algun tram trencacames), per anar a buscar un dels millors senders de la Trans Garrotxa que ens portarà a Begudà. És un sender de vegades tècnic, de vegades molt fàcil, que finalitza en un petit collet. De seguida veurem un meravellós pont romànic, una de tantes inspiracions de l’escola pictòrica d’Olot.

Un nou tram de pujada per asfalt i bona pista ens conduirà fins a les proximitats de la Serra de Mont-ros. I de nou, un divertit sender ens aproparà a Santa Maria de la Devesa, una preciosa ermita del romànic tardà. Després de la baixada final fins a Castellfollit de la Roca (una altra de les poblacions turístiques més destacades de la Garrotxa) ens dirigim a Montagut. Allà comença un nou ascens fins a la Mare de Déu del Cos per gaudir d’un altre… sublim i llarg sender !. Un sender extraordinari que ens farà gaudir una barbaritat abans d’arribar, després d’un curt tram de carretera, al nostre allotjament. Allà hi trobarem al nostre equipatge. Ens espera un bon sopar i un descans ben merescut.

 

Dia 2 Ruta 4 Dies Trans Garrotxa

55,5 Km. 1.426 m. Desnivell Acumulat Positiu.

L’Alta Garrotxa!. Seguint el curs del riu Fluvià, la ruta s’apropa a Sant Jaume de Llierca per, a partir d’aleshores, iniciar la descoberta d’un territori ben diferent. Els boscos d’alzines que ens envolten a Tortellà desapareixen més enllà de Sales de Llierca. La ruta continua ascendint cap a Monteia on entre les pinedes hi apareixen nombroses teixos i fins i tot faigs.

Paga la pena aturar-se a Sant Andreu de Guitarriu; les vistes de bona part de la Garrotxa ho compensen. Tot just deixar l’obaga per encarar la cara sud, els boscos d’atapeïdes alzines marquen un paisatges molt especial, farcit d’esglesioles i velles masies aquí i allà, en un territori sovint particularment rocós com ho és el de l’alta Garrotxa…

Més enllà de Sadernes, apareix el meravellós pont romànic d’Oix (Llierca), imponent tant per la seva alçada com per la primitiva presència. La ruta volta per sota Sant Eudald de Jou per, passat el veïnat de Carrera, tornar de nou l’allotjament a Castellfollit del Boix…

 

Dia 3 Ruta 4 Dies Trans Garrotxa

55,5 Km. 1.343 m. Desnivell Acumulat Positiu.

Havent esmorzat, ens espera el dia més tranquil de tots. Perquè és el dia amb la ruta més llarga però amb menys desnivell acumulat. I és que diversos quilòmetres són per l’interior de la capital de la Garrotxa, Olot, descobrint alguns dels més bonics racons de la ciutat. Molts altres quilòmetres són creuant la meravellosa plana de la Vall d’en Bas.

Així doncs, la ruta comença ascendint fins a la Torre Canadell donant la volta per la Serra de Vivers per entrar a Sant Joan les Fonts per la “porta del darrere”. Ens esperen enormes colades de lava i un sòl predominantment negre per la influència volcànica. Després d’alguns trams relativament difícils -es pedala per sobre diversos blocs de lava- i altres d’una extraordinària bellesa, arribem finalment a La Canya. S’entra a Olot per entre dos volcans. La visita a Olot -incloent l’ascensió al Volcà de Montsacopa– ens mostra una bonica ciutat força activa i viva.

Es surt d’Olot per un nou sender. Després d’un tram de Via Verda, s’arriba a la Vall d’en Bas, amb Hostalets d’en Bas, que impressiona per la singular bellesa. Però a partir de Sant Esteve d’en Bas comença l’aventura amb una llarga ascensió -un punt tècnica, amb alguns esgraons i reguerots- de 1,2 km i 140 m. de desnivell. Després d’uns precioses pastures comença un dels millors corriols del dia, fàcil i molt, molt divertit!. Brutal!!!.

Passat el Coll d’Uria, continua el magnífic descens -a trams un formidable sender, a trams una pista trencadota- fins a algun dels racons més preciosos de la ruta, abans d’entrar a Sant Feliu de Pallerols,  on l’equipatge ja és a l’allotjament. Paga la pena “perdre’s” per alguns de les seus racons i carrerons; un bellíssim retorn al passat. Carregat d’història.

 

Dia 4 Ruta 4 Dies Trans Garrotxa

36 Km. 1.198 m. Desnivell Acumulat Positiu.

Potser l’etapa més “autèntica”. Creuant espessos boscos d’alzines, frondoses fagedes, quilòmetres i quilòmetres de camins entre dispersos masos i masies, algunes ja abandonades.

Comença la ruta gaudint d’un llarg, fàcil i divertit sender fins a un volcà. D’allí es baixa a Les Planes d’Hostoles. Després de passar al costat d’algunes magnífiques gorgues -en estiu podreu gaudir d’un bon bany- la pista asfaltada desapareix. Se segueixen diversos bellíssims senders principalment de pujada i relativament tècnics, que ens exigiran una bona traça i millor tècnica.

Finalment, s’arriba a les rodalies del Pla de l’Estanyol, on segles enrere hi va haver un petit estany natural. Ens espera un nou tram ascendent que ens farà saltar d’una vall a un altre i així arribar finalment a Sant Iscle de Colltort. Aquí s’inicia una nova gran pujada -també asfaltada- que culmina amb un nou sender. Descobrirem una zona tan remota com impressionant pels seus boscos, prats i rierols, com ho és el Serrat de les Medes. Som a “l’autèntica” Garrotxa. La més profunda Garrotxa d’alzinars a les solanes i faigs a les obagues…

La ruta travessa la Serra de Finestres, alternant diveros camins i senders que es creuen ara i adés… fins al Grau de l’Escaler. Allà comença un llarguíssim sender que ens acostarà finalment a la Fageda Fosca (el nom ho diu tot). Baixarem per un camí cobert de fulles, fins arribar a Santa Pau. La ruta ens porta a l’allotjament de la primera nit, al qual ens hauran portat l’equipatge i on, probablement, podrem dutxar-nos. Finalitza la 4 dies Trans Garrotxa Light.

NOTA: En l’opció de dinar inclòs (Pack Complert) no hi entra el dinar del dia 4, doncs és un recorregut de 36 km.

 

INCLOU:

 • 4 Alotjjaments en règim amb sopar i esmorzar inclosos.
 • Dinar (3 dies en Pack Complet)
 • Transport d’equipatge d’allotjament en allotjament.
 • Assegurança Obligatòria.
 • Mapes i tracks de la ruta.
 • Samarreta de regal.
 • 2 barretes / gels energètics

z

NO INCLOU:

 • Lloguer de Bicicleta (opcional).
 • Dinar (en el Pack Basic).
 • Begudes, aperitius, xarrups, etc. no inclosos en el menú.
 • Assegurança de Cancel·lació (opcional).
 • Lloguer de GPS, amb el suport, brides, 2 jocs de piles i carregador (opcional)
 • Allotjament en Mitja Pensió nit posterior ruta (opcional)
 • Altres (tot el que no s’hagi especificat)
NOTA: En l’opció de Complerta (amb dinar inclòs) no hi entra el dinar del dia 4, doncs és un recorregut de 36 km.